Založ si blog

Adrenalín náš každodenný

Adrenalín. Slovo každému známe. Ale čo vlastne ten adrenalín je? Ak ste študentom medicíny, možno by ste radi videli definíciu alebo vzorec… Ale predpokladám, že nie ste. Ak by vás to predsa len zaujímalo, nech sa páči…

Tak takto vyzerá adrenalín.  Ja ako človek, ktorý mal z chémie poväčšine trojky tomuto vzorcu absolútne nerozumiem. Rozumiem však tomu, čo pre náš život adrenalín v praxi znamená. Adrenalín je hormón. Je to tzv. stresový hormón. Tento hormón je veľmi podstatný pre náš život. Môže byť však pozitívny ale aj negatívny.

 

Považovať stresový hormón za pozitívny sa môže zdať na prvý pohľad prinajmenšom divné… Ale skúsme jednoduchý príklad zo života, kedy vás môže adrenalín doslova „nakopnúť“.  Predstavte si situáciu, keď ste zle naladený z práce, pohádali ste sa s partnerom a ešte k tomu vám prihorela večera… V takomto stave sa vyberiete autom. Až v aute zistíte, že je hmla a vidíte tak 20 metrov dopredu. Ak nemáte vážne psychické problémy zaručujem vám, že v tej chvíli prestanete uvažovať nad všetkými problémami a starosťami dnešného dňa. V priebehu sekundy budete maximálne sústredený na šoférovanie a zažijete pocit tzv. čistej hlavy (to je moja definícia, ktorú na googli zrejme nenájdete)… Druhý príklad zo života. Rovnako ste zamestnaný svojimi myšlienkami, pošmyknete sa a spadnete. Za sekundu sa vám „vyčistí“ a vyresetuje váš mozog práve vďaka adrenalínu. Ak ste to už zažili, určite ten pocit poznáte. Pri tej pol sekunde, keď padáte, nerozmýšľate nad tým, že ste sa možno rozišli s frajerkou alebo že ste nespravili skúšku v škole. Budete mať úplne prázdnu myseľ, a to práve vďaka hormónu adrenalín. Záchranári aj lekári často hovoria o prípadoch, keď pri vážnejšej nehode človek prežije práve vďaka adrenalínu. Paradoxne sa často stane, pokiaľ je človek v stresovej situácií (v našom prípade pri nehode), že človek prežíva ťažký stav kvôli hormónom. Ak však príde upokojenie napríklad príchodom záchranárov, úľava z tejto situácie spôsobí zhoršenie stavu z dôvodu poklesu stresových hormónov, hlavne adrenalínu.

Adrenalín sa však do tela nevyplavuje len pri záťažových situáciách, pri ktorých ide doslova o život. Hormón sa do tela vylúči aj pri predstave problému. Ak teda máme pred sebou nepríjemný rozhovor s partnerom alebo nadriadeným alebo sa jednoducho bojíme akejsi situácie s myšlienkami „Ako to len môže skončiť?“, adrenalín dostane šancu a vyštartuje do nášho tela. Presne preto sa nám chlapom rozbúcha srdce, keď chceme osloviť tú peknú slečnu. Zákonite sa vám zvýši tlak, ak ste  u lekára – už len z obavy, že by vám mohol diagnostikovať nejaký problém… Adrenalín vám zvýši krvný tlak, rozbúcha srdce, zúži cievy, rozšíri priedušky a naše oči si začnú viac všímať detaily. Spomínate si na príklad s jazdou v hmle? Nie nezdá sa vám to, že v takejto situácií „viac vidíte“. Je to pravda akurát sa to deje len na podvedomej úrovni t. j. neuvedomujete si to.  Hladinu adrenalínu v tele vám zvýši napríklad aj kofeín.  Čo je však horšie, adrenalín sa do tela vyplavuje aj pri pocite úzkosti a depresie. Akurát, že pri takomto stave sa jednoducho povedané „nespotrebuje“. Nie je ho možné využiť na nič telu prospešné, pretože nie je spojený ani s pohybovou činnosťou resp. činnosťou svalov a ani s potrebou prežiť. A toto si zapamätajte! Ak najbližšie budete mať náladu pod psa, doprajte si športový výkon, choďte si zabehať, zabicyklovať, zájdite do posilky… Nemusíte zabehať polmaratón ani sa v posilke hrať na Arnolda Schwarzeneggra. Tým, že si zašportujete presmerujete adrenalín tým správnym smerom a bude vhodne využitý na pohybovú aktivitu, spálite ho…  Áno aj v tomto platí, že ono „vybehanie sa pri ťažkých myšlienkach“ nie je iba náhoda. V opačnom prípade, pri dlhodobom stave úzkosti (jednoducho povedané keď ste nas*atý na celý svet) si môžete spôsobiť vážne zdravotné problémy ako napríklad nepravidelnú činnosť srdca.

 

Niet pochýb, že adrenalínové zábavky nám zlepšujú náladu.  K vysoko adrenalínovým zážitkom často „utekajú“ aj ľudia, ktorý trpia depresiou.  V správnej miere, ak tieto zážitky nehraničia s hazardovaním s vlastným životom, človeku pomôžu. Či už má zlú náladu alebo si chce spríjemniť deň. Určite poznáte ten super pocit po absolvovaní takejto zábavky. Ak nie, tak vám odporúčam čím skôr nájsť nejaký druh adrenalínového zážitku. Nemusíte skočiť padákom, ak sa bojíte výšok. Adrenalínových zážitkov je obrovské množstvo. Očisťuje to myseľ od každodenného stresu, ktorý zažívame. Pre mňa majú takéto zážitky  ešte hlbší zmysel. Pri ťažkých životných rozhodnutiach si vždy spomeniem na pocit pred adrenalínovým zážitkom. Pocit: „Ježiši , čo to robím? Ja to vlastne nechcem!“ Taký istý pocit, ktorý človek zažíva pri životných zmenách. V kútiku viete, že to chcete, ale nastúpia obavy a chcete z toho na poslednú chvíľu vycúvať. No vždy si pri tom spomeniem na ten pocit, ktorý človek má po vyplavení adrenalínu do tela, pocit, že som niečo dokázal. A preto všetkým odporúčam vyskúšať nejaký adrenalínový zážitok, ktorý vám určite dodá veľa odvahy a prijemného pocitu zo seba.

 

 

SASkáreň alebo výherný žreb v krabici od topánok

26.08.2019

Pri čítaní piatkovej pravdy (XXIX/196 z dňa 23.8.2019) som po článku na strane 2 takmer padol zo stoličky. Chvíľu som rozmýšľal, či sa nejedná o žart s nádychom čierneho humoru. Článok s názvom „Žrebovanie o Námestie SNP vyhrala SaS“ ma presvedčil, že morálka v súčasnej politike neexistuje. Práve zo spomínaného článku som sa dozvedel, aké úmysly majú [...]

Poučme sa z minulosti! (1. časť)

23.08.2019

Svetovo uznávaný britský historik Edward Gibbon vydal v rokoch 1776 až 1788 svoje najvýznamnejšie životné dielo “Úpadok a zánik Rímskej ríše “. To sa stalo celosvetovo uznávanou publikáciou s množstvom pozitívnych ohlasov. Tvrdí sa, že história sa opakuje a po takmer 250 rokoch je to zdá sa realitou. Gibbon spísal v 20 bodoch príčiny pádu Rímskej Ríše. V dobe, [...]

Strach

15.05.2019

Strach je slovo, ktorého sa všetci bojíme. Obchádza každého jedného z nás. Ten, kto tvrdí, že nie klame. Väčšinou ide ruka v ruke so zlým pocitom z… (dosaďte si čo len chcete). Napadlo vás niekedy prečo ste dostali strach? Odpoveď nie je vôbec zložitá. Strach máte jedine ak sa o niečo, prípadne niekoho bojíte. Vysvetlím na príklade. Keď máte strach že vás [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Matej Motyčka

Pohľad na udalosti mojimi očami

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 40834x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie