Založ si blog

Hurá do prírody

Od doby dávno minulej, keď sa ešte ľudia báli navštevovať hory a lesy uplynul už dlhý čas. Turistika je vášňou mnohých z nás. Ten pocit, keď zdoláte kopec, ktorý je tu už milióny rokov je krásny. Možno nie pre každého, no pre mňa určite áno.

 

Návšteva lesa vzbudí pozitívny pocit v drvivej väčšine z nás. Ten pokoj a ticho… Vyššia úroveň návštevy lesa je však plánovaná turistika, pri ktorej sa zapotíme. Turistiku či prírodu považujem za najlepšieho lekára, psychológa aj trénera v jednej osobe. Nejde častokrát o turistiku v Alpách či Himalájach, ktorú som ja osobne ani nikdy neabsolvoval. Dôvod, prečo považujem turistiku za najlepšieho trénera je asi každému známi. Ak nejde človek vyslovene „dôchodcovským“ tempom, ale práve naopak, vyberie si náročnejšiu trasu, tak sa určite zapotí . Zvýšená telesná aktivita je vynikajúca na kondičku aj pre vaše celkové zdravie. Nie nadarmo sa vraví, že príroda je najlepší lekár. Pobyt v prírode zvyšuje imunitu, znižuje pravdepodobnosť alergií a má nespočetné množstvo ďalších výhod.

No a prečo považujem turistiku resp. prírodu za dobrého psychológa? V prírode sa akosi nedokážeme hnevať. Problémy, ktoré si so sebou do lesa prinesieme sa v ňom „zázračne“ vyparia. Zázrak to samozrejme nie je. Pri telesnej aktivite sa do tela vyplavuje taktiež množstvo pozitívnych látok. Po celodenných náročných túrach sme častokrát unavení a súci akurát do postele, no cítime sa unavení  „príjemne“. Je to úplne iný druh únavy ako po celom dni strávenom pri počítači alebo po trávení času v (nanešťastie) tak obľúbených nákupných centrách. Turistika je z psychologického hľadiska pozitívna aj pre dosahovanie cieľov. Deň dopredu si určíte KEDY, KAM a S KÝM.  V mojom prípade je to zväčša skoro ráno, niekam do blízkeho pohoria so strmým stúpaním a úplne sám. Množstvo ľudí v okolí sa divý prečo ísť sám. Ja tvrdím, že v prítomnosti druhého človeka neviem tak vypnúť myšlienky a sústrediť sa na prítomnosť. A aj keď nejaké myšlienky točím v hlave, vždy na nich nájdem riešenia.  Ďalšia výhoda je, že si nastavíte vlastné tempo.

 

Veľa ráz ma napadne prečo radšej rodiny s deťmi volia prechádzku (ak sa to tak dá nazvať) po nákupnom centre, namiesto toho aby uprednostnili trávenie času s deťmi v prírode. Je to našou pohodlnosťou. Ľudia sú leniví. Pre rodiča je jednoduchšie posadiť dieťa za tablet a môcť tráviť čas s mobilom v ruke. Keby rodič zobral dieťa na turistiku, musel by totiž zamakať aj on… Na Slovensku máme našťastie ešte množstvo úžasných rodičov, ktorí vedú deti správnym smerom. Ja sa budem po vzore od mojich rodičov snažiť na svoje deti v budúcnosti pôsobiť, aby vzťah k prírode nabrali. Skúste vymeniť nákupné centrum alebo bezvýznamné prezeranie sociálnych sietí za pobyt v prírode. Nemusí to byť náročná vysokohorská turistika, môže to byť aj nenáročná prechádzka, no uvidíte ako sa vám vaše telo odvďačí. Pocit, že ste PRE SEBA urobili niečo pozitívne je nenahraditeľný. Slová „pre seba“ som zdôraznil zámerne, pretože ak plánujete ísť na túru nie kvôi sebe, ale kvôli lajkom na instagrame tak to radšej ostaňte doma 😉.

 

Pri turistike si určíte cieľ a cestu a presne to čo si naplánujete aj zrealizujete. Možno občas zídete z chodníka a budete musieť zastaviť a oddýchnuť si, no nakoniec, na vrchole budete sám na seba hrdý.  A práve toto je to, čo by sme mali robiť nie len v prírode ale aj v bežnom živote. Určiť si cieľ a ísť si za ním.

 

Autor: Matej Motyčka

Zdroj fotografie: http://www.slovakiatravels.com/sk/co-vidiet/narodne-parky/narodny-park-mala-fatra.html

SASkáreň alebo výherný žreb v krabici od topánok

26.08.2019

Pri čítaní piatkovej pravdy (XXIX/196 z dňa 23.8.2019) som po článku na strane 2 takmer padol zo stoličky. Chvíľu som rozmýšľal, či sa nejedná o žart s nádychom čierneho humoru. Článok s názvom „Žrebovanie o Námestie SNP vyhrala SaS“ ma presvedčil, že morálka v súčasnej politike neexistuje. Práve zo spomínaného článku som sa dozvedel, aké úmysly majú [...]

Poučme sa z minulosti! (1. časť)

23.08.2019

Svetovo uznávaný britský historik Edward Gibbon vydal v rokoch 1776 až 1788 svoje najvýznamnejšie životné dielo “Úpadok a zánik Rímskej ríše “. To sa stalo celosvetovo uznávanou publikáciou s množstvom pozitívnych ohlasov. Tvrdí sa, že história sa opakuje a po takmer 250 rokoch je to zdá sa realitou. Gibbon spísal v 20 bodoch príčiny pádu Rímskej Ríše. V dobe, [...]

Strach

15.05.2019

Strach je slovo, ktorého sa všetci bojíme. Obchádza každého jedného z nás. Ten, kto tvrdí, že nie klame. Väčšinou ide ruka v ruke so zlým pocitom z… (dosaďte si čo len chcete). Napadlo vás niekedy prečo ste dostali strach? Odpoveď nie je vôbec zložitá. Strach máte jedine ak sa o niečo, prípadne niekoho bojíte. Vysvetlím na príklade. Keď máte strach že vás [...]

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Matej Motyčka

Pohľad na udalosti mojimi očami

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 40830x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie