Založ si blog

Strach

Strach je slovo, ktorého sa všetci bojíme. Obchádza každého jedného z nás. Ten, kto tvrdí, že nie klame. Väčšinou ide ruka v ruke so zlým pocitom z… (dosaďte si čo len chcete).

Napadlo vás niekedy prečo ste dostali strach? Odpoveď nie je vôbec zložitá. Strach máte jedine ak sa o niečo, prípadne niekoho bojíte. Vysvetlím na príklade. Keď máte strach že vás šéf vyhodí z práce, bojíte sa o svoju existenciu. Podvedome sa vám v hlave premietajú obrazy ako „čo keď si nenájdem ďalšiu prácu, tým pádom nebudem môcť uživiť seba ani svoju rodinu, prídeme o strechu nad hlavou, nebudeme mať čo jesť a zomrieme“. Znie to síce prehnane ale na podvedomej úrovni sa presne toto deje. Keď sa váš partner neozýva po prílete lietadla automaticky vás napadne „Preboha, dúfam že je v poriadku“. Keď má váš známy operáciu a vy čakáte v nemocnici, či všetko dobre dopadne, bojíte sa o neho. Cítili by ste strach k niekomu neznámemu človeku, ktorý je práve na operačnom stole? Zrejme nie. Množstvo ľudí pritom denne zomrie v nemocniciach, pri autonehodách…. Pri neznámych ľuďoch však strach nepociťujeme. STRACH JE PREJAVOM, KEĎ NÁM NA NIEČOM/NIEKOM ZÁLEŽÍ.

Dôležité je uvedomiť si, že strach sa deje v 99,9 % v budúcnosti alebo minulosti. 99,9 % píšem preto, že ak sa na vás akurát rúti kamión a máte sekundu na to kam sa uhnúť je to strach v prítomnosti. Ak však premýšľate o tom či zajtra ráno nezaspíte do práce, ste v budúcnosti. Tak isto aj keď vám napíše manželka SMS „musíme sa porozprávať“. Bojíte sa ako to dopadne, no opäť ste v budúcnosti. Keď na druhú stranu lamentujete, že ste niektoré veci v živote mohli spraviť inak, máte strach, ktorý opäť neexistuje v prítomnosti. Mnoho vecí, ktorých sa bojíme sa vlastne ani nestanú.

Medzi nami sa pohybujú aj jedinci, ktorí tvrdia že nemajú strach. Ľudia, ktorí nevravia o svojich pocitoch ho majú najväčší, pretože majú strach z okolia. Z toho ako sa k nim postavia ich blízky, keby zrazu priznali svoju slabú stránku. Človek, ktorý si pripustí pred sebou samým a pred okolím, že sa bojí tak vyhral. Definoval totiž, čo sa deje v jeho mysli a nesnaží sa bojovať sám proti sebe. Teraz môže konať a pracovať na sebe.

Recept na úplné vymazanie strachu zo života neexistuje. To hlavné je, žiť tu a teraz a každú nepotrebnú myšlienku „čo keď sa stane …….“ pustiť z hlavy, nezaoberať sa ňou. Na lepšie pochopenie „tu a teraz“ odporúčam prečítať knihu Pokojný bojovník od Dana Milmana. Kniha vám ukáže ako je dôležité nemyslieť. Vychutnávať si prítomný okamih, vnímať okolie.

Strach je jednoducho v nás. Skúste však vždy keď vám naskočí, povedať samému sebe, „Aha. Mám strach, takže mi na tom záleží“.  A pripomeňte si, že strach sa vlastne nedeje teraz ale v budúcnosti. Keď si toto poviete uvoľníte sa ešte viac a môžete proti nemu začať bojovať. Veľa úspechov v rozvíjaní vlastnej osobnosti 😉

 

 

SASkáreň alebo výherný žreb v krabici od topánok

26.08.2019

Pri čítaní piatkovej pravdy (XXIX/196 z dňa 23.8.2019) som po článku na strane 2 takmer padol zo stoličky. Chvíľu som rozmýšľal, či sa nejedná o žart s nádychom čierneho humoru. Článok s názvom „Žrebovanie o Námestie SNP vyhrala SaS“ ma presvedčil, že morálka v súčasnej politike neexistuje. Práve zo spomínaného článku som sa dozvedel, aké úmysly majú [...]

Poučme sa z minulosti! (1. časť)

23.08.2019

Svetovo uznávaný britský historik Edward Gibbon vydal v rokoch 1776 až 1788 svoje najvýznamnejšie životné dielo “Úpadok a zánik Rímskej ríše “. To sa stalo celosvetovo uznávanou publikáciou s množstvom pozitívnych ohlasov. Tvrdí sa, že história sa opakuje a po takmer 250 rokoch je to zdá sa realitou. Gibbon spísal v 20 bodoch príčiny pádu Rímskej Ríše. V dobe, [...]

Potulky po Chorvátsku – Záhreb

17.04.2019

Čo vlastne pre nás znamená ideálna dovolenka? Pre každého asi niečo iné. Kedysi som si myslel, že pre mladých znamená cestovanie pohyb. Takéto večné „presúvanie sa“ z miesta na miesto. Ľuďom po šesťdesiatke som, naopak, prisudzoval dovolenku v kúpeľoch, v bazéne, s výškou 60 centimetrov a neutopili by ste v ňom ani ježka (ježkov mám skutočne rád). Zistil [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Matej Motyčka

Pohľad na udalosti mojimi očami

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 40841x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie